Mintha csak tegnap lett volna, olyan tiszt√°n eml√©kszem r√°, pedig elrep√ľlt felettem m√°r az√≥ta az idŇĎ vasfoga. :)

2010 nyar√°n t√∂rt√©nt, a YouTube-on (√≠gy kell √≠rni, k√∂tŇĎjellel?) botlottam bele Igor Presnyakovba. Kapcsolatunk csak virtu√°lis √©s egyoldal√ļ. Nem gond, a legt√∂bb kapcsolatom az ilyen.

Arra is tiszt√°n eml√©kszem, hogy hogyan ker√ľltem az oldal√°ra: Andy McKee zseni√°lis git√°rost hallgattam, onnan √°tb√≥kl√°sztam Craig D‚ÄôAndre√°ra azt√°n Igor valahogyan csak ott termett. Mondhatn√°nk, odapof√°tlankodott a Mezzo-szintŇĪ mŇĪv√©szek k√∂z√©, a maga kis sz√≥rakoztat√≥zen√©j√©vel.

Fura, hogy ilyen dolgokra emlékszik az ember, de arra meg nem, hogy hová a francba tehettem a pincekulcsot, ami pár napja a kezemben volt. Ki érti ezt?

Advertisement

Akkoriban sok idŇĎt t√∂lt√∂ttem a YouTubeon (most √≠gy egybe√≠rtam, t√©nyleg nem tudom, hogy hogyan lenne helyes)*, mert egy t√°rskeresŇĎn megismert illetŇĎvel minden este √≥r√°kon √°t chatelt√ľnk √©s k√∂zben videoklipeket k√ľld√∂zgett√ľnk egym√°snak. (El√©g gyerekes dolog, de mindegy, errŇĎl majd tal√°n egyszer k√©sŇĎbb.)

Igorr√≥l annyit lehet tudni, hogy lelkesen feldolgoz MINDENT, de t√©nyleg mindent, a F√ľr EliztŇĎl kezdve az orosz n√©pdalokon √°t a Metallic√°ig √©s az AC/DC-ig. T√∂bbnyire ‚Äěcsak‚ÄĚ git√°rozik, de n√©ha pr√≥b√°lkozik az √©nekl√©ssel is.

Specialit√°sa, hogy klasszikus 7-h√ļros git√°ron is j√°tszik, valamint a git√°r √ľt√∂get√©se, a git√°ron dobol√°s, (hej, zen√©szek ne kapjatok agyv√©rz√©st a szakszerŇĪtlen megfogalmaz√°st√≥l!) √©s az √ļn. fingerstyle technika, amirŇĎl abszol√ļt laikusk√©nt annyit tudok, hogy az elŇĎad√≥ a saj√°t becses ujjaival pengeti a h√ļrokat, √©s nem pengetŇĎvel. - ahogy az pl. itt a Katyus√°ban is l√°tszik.

Moszkv√°ban sz√ľletett 1965-ben, klasszikus zen√©t tanult. 26 √©vesen Amszterdamba k√∂lt√∂z√∂tt, √©s igaz√°n sikeres a YouTube-nak k√∂sz√∂nhetŇĎen lett, jelenleg kb. 757 ezer k√∂vetŇĎje van.

Advertisement

Fia, Svatoslav k√∂vette a zenei p√°ly√°n, tehets√©ges zongorista. AlapvetŇĎen klasszikus zen√©sz, de ki-kikacsintgat a sz√≥rakoztat√≥ mŇĪfaj fel√© is.

Itt egy√ľtt boh√≥ckodik apa √©s fia, Slava a melodika nevŇĪ √©rdekes hangszeren j√°tszik. T√∂bbsz√∂r haszn√°lja a cajon nevŇĪ √ľtŇĎhangszert is.

Azt hiszem, Igor az a kateg√≥ria, akire azt mondj√°k a sznobok, hogy szakszerŇĪ iparos. √Āll√≠t√≥lag saj√°t zen√©t is szerez, de enn√©l nagys√°grendekkel n√©pszerŇĪbbek a feldolgoz√°sai. Semmi mŇĪv√©szi fakszni, csak egyszerŇĪen sz√≥rakoztat, a sz√≥ j√≥ √©rtelm√©ben v√©ve.

Advertisement

Aktu√°lis kedvenc most √©ppen, a ‚Äěnekem minden egyform√°n popzene‚ÄĚ jegy√©ben: :)

Felesleges ennél több videóját linkelni, aki kedvet kapott hozzá, megtalálja YouTube csatornáját.

Advertisement

Jó szórakozást!

*: hall√≥ Konc szerk! Nincs itt egy korrektor v√©letlen√ľl, aki jav√≠tan√° a hib√°kat? :)

Advertisement

Forr√°s: http://www.igorpresnyakov.com, ,