Illustration for article titled Találkozásom Igorral

Mintha csak tegnap lett volna, olyan tisztán emlékszem rá, pedig elrepült felettem már azóta az idő vasfoga. :)

Advertisement

2010 nyarán történt, a YouTube-on (így kell írni, kötőjellel?) botlottam bele Igor Presnyakovba. Kapcsolatunk csak virtuális és egyoldalú. Nem gond, a legtöbb kapcsolatom az ilyen.

Arra is tisztán emlékszem, hogy hogyan kerültem az oldalára: Andy McKee zseniális gitárost hallgattam, onnan átbóklásztam Craig D’Andreára aztán Igor valahogyan csak ott termett. Mondhatnánk, odapofátlankodott a Mezzo-szintű művészek közé, a maga kis szórakoztatózenéjével.

Advertisement

Fura, hogy ilyen dolgokra emlékszik az ember, de arra meg nem, hogy hová a francba tehettem a pincekulcsot, ami pár napja a kezemben volt. Ki érti ezt?

Akkoriban sok időt töltöttem a YouTubeon (most így egybeírtam, tényleg nem tudom, hogy hogyan lenne helyes)*, mert egy társkeresőn megismert illetővel minden este órákon át chateltünk és közben videoklipeket küldözgettünk egymásnak. (Elég gyerekes dolog, de mindegy, erről majd talán egyszer később.)

Advertisement

Igorról annyit lehet tudni, hogy lelkesen feldolgoz MINDENT, de tényleg mindent, a Für Eliztől kezdve az orosz népdalokon át a Metallicáig és az AC/DC-ig. Többnyire „csak” gitározik, de néha próbálkozik az énekléssel is.

Specialitása, hogy klasszikus 7-húros gitáron is játszik, valamint a gitár ütögetése, a gitáron dobolás, (hej, zenészek ne kapjatok agyvérzést a szakszerűtlen megfogalmazástól!) és az ún. fingerstyle technika, amiről abszolút laikusként annyit tudok, hogy az előadó a saját becses ujjaival pengeti a húrokat, és nem pengetővel. - ahogy az pl. itt a Katyusában is látszik.

Moszkvában született 1965-ben, klasszikus zenét tanult. 26 évesen Amszterdamba költözött, és igazán sikeres a YouTube-nak köszönhetően lett, jelenleg kb. 757 ezer követője van.

Advertisement

Fia, Svatoslav követte a zenei pályán, tehetséges zongorista. Alapvetően klasszikus zenész, de ki-kikacsintgat a szórakoztató műfaj felé is.

Itt együtt bohóckodik apa és fia, Slava a melodika nevű érdekes hangszeren játszik. Többször használja a cajon nevű ütőhangszert is.

Azt hiszem, Igor az a kategória, akire azt mondják a sznobok, hogy szakszerű iparos. Állítólag saját zenét is szerez, de ennél nagyságrendekkel népszerűbbek a feldolgozásai. Semmi művészi fakszni, csak egyszerűen szórakoztat, a szó jó értelmében véve.

Advertisement

Aktuális kedvenc most éppen, a „nekem minden egyformán popzene” jegyében: :)

Felesleges ennél több videóját linkelni, aki kedvet kapott hozzá, megtalálja YouTube csatornáját.

Advertisement

Jó szórakozást!

*: halló Konc szerk! Nincs itt egy korrektor véletlenül, aki javítaná a hibákat? :)

Advertisement

Forrás: http://www.igorpresnyakov.com, ,

Share This Story

Get our newsletter